ДПІ у Рахівському районі інформує

ДПІ у Рахівському районі нагадує, що з 1 січня 2015 року Законом України 28.12.2014 № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» скасовано паперові форми податкових накладних, у зв’язку з чим зникла й необхідність складати податкову накладну у двох примірниках і надавати один із них покупцю.

Починаючи з цієї дати всі податкові накладні та розрахунки коригування до них складаються платниками ПДВ та надаються контрагентам виключно в електронному вигляді (п. 201.1 ПКУ).
Пунктом 201.10 ПКУ встановлено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстра податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

При цьому скарга на постачальника, який не зареєстрував податкову накладну або оформив її з порушеннями, з 1 січня 2015 року більше не є підставою для формування податкового кредиту за такою накладною. Відтепер її подання зумовлює лише проведення позапланової перевірки недобросовісного контрагента.
Щоб отримати зареєстровані в ЄРПН податкову накладну/розрахунок коригування, покупець надсилає в електронному вигляді запит до ЄРПН, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію та податкову накладну/розрахунок коригування в електронному вигляді .

Пунктом 198.6 ст.198 ПКУ надано можливість формування податкового кредиту на підставі податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН із запізненням не більше ніж на 180 календарних днів з дати їх складання.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до них у ЄРПН здійснюється, як і раніше, не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання (п. 201.10 ПКУ).

При цьому Законом № 71 запроваджено санкції за недотримання термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до них в ЄРПН.

Пунктом 120 1.1 ПКУ передбачено, що порушення платниками ПДВ граничних термінів реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до них тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі:
10 % від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;
20 % – у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
30 % – від 31 до 60 календарних днів;
40 % – на 61 і більше календарних днів.

Відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 % від зазначеної в них суми ПДВ (п. 120 1.2 ПКУ).

При цьому штрафи, передбачені абз. 2 п. 120 1.1 ПКУ (у розмірі 10 %), не застосовуються в період з 1 лютого до 1 липня 2015 року (п. 35 підр. 2 р. ХХ ПКУ).

За матеріалами ДПІ у Рахівському районі
Рахів новини новини м.Рахів та Рахівського району

You may also like...

cross platform iptv player