Управління юстиції інформує: Реформи Мінюсту спрямовані до людей

Рахівське районне управління юстиції інформує:

Реформи Мінюсту спрямовані до людей

Мало кому відомо, що Міністерство юстиції насправді є найбільш соціальним органом державної влади. Щороку органи юстиції надають більше 4,7 млн послуг лише у сферах реєстрації бізнесу та речових прав. Так, протягом минулого року за результатами розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав видано 3,5 млн документів. Із цих документів понад 1,3 млн припадало на різного роду довідки, виписки та витяги.
З метою спрощення різноманітних процедур, покращення доступу громадян до адміністративних послуг, Міністерство юстиції запроваджує нові стандарти надання реєстраційних послуг.

Віднині отримати усі необхідні дані у вигляді витягів, довідок чи виписок можна буде в електронній формі не виходячи з дому, через Інтернет.
Переваги нової системи:
– відсутність потреби у отриманні електронного цифрового підпису;
– можливість оплати в режимі on-line при подачі запиту;
– отримання відомостей в режимі on-line;
– надання електронному документу статусу офіційного.

Із запровадженням нових електронних сервісів, громадянам не потрібно буде витрачати час в чергах чи знаходити посередників, щоб отримати ту чи іншу довідку. Всі послуги можна буде отримати через Інтернет, оплативши їх платіжною карткою (наприклад, зарплатною чи пенсійною банківською карткою) на відповідному сайті Міністерства юстиції.
При цьому, усі отримані документи в електронному вигляді матимуть такий самий офіційний статус, як і їх паперові аналоги з підписом і печаткою реєстратора Кожному електронному документу буде присвоєно унікальний номер. За цим номером в електронній системі можна буде віднайти оригінал документу, якщо цього буде вимагати банк чи якась інша установа. Строк дії сформованого документа і його унікального номера буде визначений Мін′юстом. Нині триває дискусія з цього приводу – пропонуються варіанти від 3 місяців до півроку.
В квітні цього року стартують одразу 2 проекти он-лайн послуг.
Послуга «ОНЛАЙН-ВИТЯГ» дає можливість громадянам через мережу Інтернет отримати електронний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
При цьому:
– для отримання витягу не потрібна реєстрація або використання електронного цифрового підпису;
– витяг формується автоматично в режимі “онлайн” без участі реєстратора;
– “Онлайн-витяг” надається без підпису реєстратора, але має юридичну силу;
– сплата за послугу проводиться онлайн за допомогою платіжної картки, яка також виступає ідентифікатором особи;
– отримати “Онлайн-витяг” можна негайно після сплати.
Слід зазначити, що типи “Онлайн-витягів” аналогічні “паперовим”, що надаються держреєстраторами. Кожен “Онлайн-витяг” має унікальні реквізити, за допомогою яких його легко можна перевірити та завантажити повторно.
Так само буде реалізована послуга “ОНЛАЙН-ДОВІДКА” – електронна довідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР). Її відмінність – довідка міститиме інформацію лише про наявність або відсутність в ЄДР суб’єкта господарювання.
Вже найближчим часом такий самий механізм онлайн сервісів буде запроваджено у сфері державної реєстрації майнових прав:
– З квітня заплановано запровадження послуги отримання в електронному вигляді витягу за результатом реєстрації, або рішень про відмову чи зупинення розгляду заяви.
Також у квітні громадяни отримають можливість зареєструвати права на нерухомість у скорочені строки за офіційну додаткову оплату.
Підсумовуючи вищенаведене, Міністерство юстиції очікує, що ефектом від запровадження реформ стане: ліквідація черг та побутової корупції.
Окрім очевидних переваг для простих громадян, реформи, що втілюються, мають відобразитися на позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу DoingBusiness. Так, зокрема, Міністерство юстиції планує досягти таких результатів:
– реєстрація бізнесу: з 76 місяця маємо шанси піднятися до 12;
– реєстрація власності: з 59 до 35 місця;
– вирішення питань із неплатоспроможності: з 142 на 108 місце;
– забезпечення виконання контрактів: з 43 на 27 місце.
Покращивши лише ці 4 показники Україна має шанс піднятися в загальному рейтингу DoingBusinessз з 96 на 79 місце.
Та все ж головною метою реформ, що запроваджуються, є реальне спрощення доступу людей до адміністративних послуг, зокрема, прозора, швидка, зручна і доступна процедура реєстрації бізнесу і нерухомості для кожного!

Начальник Рахівського районного управління юстиції
Владислав Губко

You may also like...