4.02.2015р. у м.Рахів відбулась зустріч письменника Мирослава Дочинця з читачами

4 лютого 2015р. у м.Рахів у приміщенні залу Рахівської райдержадміністрації відбулась зустріч письменника Мирослава Дочинця з читачами, а також презентація нової книги «Синій зошит».
 

дочинець_рахів_зелений_зошит


«Синій зошит. Аркуші днів світящих»

Це особлива книга. Її можна читати з будь-якого місця, гортаючи сторінки як уперед, так і назад. Повертаючись і перечитуючи. І щоразу знаходячи щось сокровенне й нове. Бо всі ми голодні любов’ю. Мовлено саме про таку книгу. Книгу, яка добрим словом бере за руку і веде за собою.
«Синій зошит» – це крихти спостережень, одкровень, зауваг і мудрих приписів, «кристали днів світящих» карпатського мудреця, чий багатющий досвід і ліг в основу книги. Те, що не ввійшло до «Многих літ», «Вічника» і «Світована».
Про що ж «Синій зошит»? Про те, що нас оберігає в цьому світі; що є Домом душі і від чого просвітні наші дні; про чудесне і нове; про фарби серця; про ціни і цінності; про вершини і рівнини; про вітаміни радості; про очі провидіння; про те, що написано на заплющених повіках; про закон ноги і сліду; про плин довголіття; про закон множення і примноження; про те, в чому слабість і в чому сила українства; про нитки, що ведуть у вічність; про те, що ми їмо і що їсть нас; про ліки під руками і… ногами; зрештою – про силу і красу нашого «густого родового слова», яким це написано. А ще – «Скриня маленьких секретів», які можуть прислужитися нам  у щоденному тривку.
Ця книга є розрадою і покликом водночас. Покликом – ставати доконечно тою людиною, якою нам суджено бути. Наповнювати собою порожнечу в собі. І заповнювати порожнечу світу собою. А розрада – в найпростішому: відчувати, що ти живий! І яким би світ не був, не треба забувати, що він – Божий.

Крім презентації нової книги Мирослав Дочинець у м.Рахів багато розповів про свої інші книги.
рахів_2015_дочинець

дочинець_рахів_2015

Зал у м.Рахів не рахуючи першого ряду був майже повний
дочинець_рахів_зал

На презентації в м.Рахів у пана Мирослава Дочинця читачі мали змогу отримати автографи автора.
рахів_дочинець_2015_афтографи

Книжок на всіх не вистачило, читачі йдуть з Дочинцем до авто, за книгами.
дочинець_рахів_за_книгами

Надання афтографів довго продовжувалось і біля автомобіля.
дочинець_рахів_афтографи_біля_машини

Мирослав Дочинець – прозаїк, філософ, публіцист

В Україні не знайдеться, мабуть, жоден письменник, чию творчість обговорювали б так широко, як це роблять із книжками Мирослава Дочинця. Окрім топових позицій у рейтингах книгарень, його книжки також заповнюють важливу лакуну «духовного наративу» української літератури, високо підносять маєстат нашого українського слова. Яскраві особистості та їхні влучні сентенції рясніють у кожній книжці письменника, пробиваючи шлях до читачів різного віку та соціального статусу.
«Твори М. Дочинця «підмикають» читача до інтелектуального поля всієї літератури. Це окремий материк нашої літератури» (М. Слабошпицький). Це книги «глибокого дихання» (В. Базилевський), «книги, принесені янголом» (П. Сорока). А роман «Вічник» відомий літературознавець і громадський діяч Є. Сверстюк назвав «книгою століття». І всі згоджуються, що одним із «головних героїв» його творів є стихія мови, ба навіть більше – лексикографія письма.
Сам автор зізнається, що в прозі «сповідує аскезу тонкого литва і холодної чеканки. Стиль – самособоюнаповнення. Писати слід так, щоб «клапоть прози» можна було опорядити в рамку, як портрет чи акварель».
Мирослав Дочинець є автором близько двадцяти книг – «Він і вона», «Краєвид із жінкою», «Хліб і шоколад», «Руки і душа», «Лис», «Дорога в небо – до людей», «Булава і серце», «Місячна роса», «Вічник», «Криничар», «Горянин», «Світован», філософсько-психологічних заповітів карпатського мудреця «Многії літа. Благії літа», що стали українським народним бестселером.
Його проза перекладалася російською, угорською, словацькою, румунською, польською, французькою, італійською, англійською, японською мовами.
Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників. За плідну і самобутню творчу діяльність відзначений низкою літературних премій, в тому числі трьох міжнародних, а також відзнакою «Золотий письменник України» за найбільші наклади. В 2014 році за романи «Криничар» та «Горянин» удостоєний Національної премії ім. Т. Шевченка. Книги М. Дочинця масово ширяться серед читачів, викликають все більший інтерес за межами України. За романами «Лис» та «Вічник» готуються знімати кіно. «Вічник» також інсценізовано студентським театром у Лондоні. З ініціативи педагогів підготовлено й видано версії книжок для дітей – «Бранець Чорного Лісу», «В’язень замку Паланок», «Напутні дари – для дітвори».
Як видавець втілює різні видавничі проекти, зокрема опікується серіями книжок «Домінія слова», «Трава Парнасу», «Книжкова полиця Вічника». Допомагає бібліотекам Закарпаття та України літературою.

 

Фото V.Voloshchuk для www.rakhiv.net

You may also like...