Рахівське районне управління юстиції інформує.

«Порядок здійснення догляду за престарілими людьми»

Догляд за престарілими людьми може здійснюватися у декількох передбачених законом формах.
Так, відповідно до Цивільного кодексу України догляд за престарілою людиною може здійснюватися у вигляді довічного утримання.
За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно ( ст. 744 ЦК України).
При цьому, договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.
Разом з тим, догляд за престарілою людиною може здійснюватися у вигляді опіки над літньою людиною чи у вигляді патронажного піклування за такою людиною.
Відповідно до п. 1.1. Правил опіки та піклування Затверджених Наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року N 34/166/131/88 опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, що залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.
Опіка (піклування) встановлюється також для захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов’язки. При призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов’язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб. Опікунами (піклувальниками) не можуть бути особи, які:
– не досягли 18 років;
– визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;
– перебувають на обліку або лікуються в психоневрологічних та наркологічних закладах;
– раніше були опікунами чи піклувальниками та з їх вини опіку чи піклування було припинено;
– позбавлені батьківських прав;
– інтереси яких суперечать інтересам осіб, що підлягають опіці чи піклуванню;
– засуджені за скоєння тяжкого злочину.
Таким чином, обмежень щодо фізичного стану опікуна законодавством не встановлено. Тому вада слуху наприклад, не може стати на заваді людині щодо здійснення догляду за престарілою людиною. Проте, при оформлені опіки над літньою людиною одним із необхідних документів є довідка про стан здоров’я особи, що потребує опіки (якщо вона раніше проживала окремо), та майбутнього опікуна (піклувальника). Таким чином, органами опіки та піклування при винесенні рішення про встановлення опіки над людиною буде враховуватися стан здоров’я майбутнього опікуна, зокрема з’ясуванню підлягає питання чи зможе опікун виконувати свої обов’язки та чи не завадить стан його здоров’я здійснювати опіку.
Разом з тим, той, хто виконує догляд, поповнює свій страховий стаж. Так, в розрахунок страхового стажу увійдуть роки догляду за літньою людиною.
Варто зазначити, у вигляді патронажного поручительства опікунство над престарілими людьми оформляється в тому випадку, якщо вони не страждають певними психічними розладами, а просто є немічними і нездатними доглядати за собою самостійно. Оформити таке опікунство можна тільки при наявності заяви від самої людини, що підтверджує, що він згоден на те, щоб за ним здійснювався догляд. Відмовитися від опіки така людина може в будь-який час, також написавши відповідну заяву.

Головний спеціаліст управління юстиції В. І. Федірцан
м.Рахів

You may also like...