Рахів новини пошуки туристів із Чехії

Карпатські гори привабливі в любу пору року. Хоча знизу вони здаються невисокими і привабливими в осінній, весняний ,а особливо зимовий періоди для гостей таять багато небезпек. Особливо небезпечно подорожувати туристам, які не знають даний район. В складну ситуацію другого березня цього року попала група туристів із Чеської республіки. Незважаючи на достатню фізичну підготовку, добре спорядження, наявність снігоступів, лавинних лопат, палаток , спальників не давало подорожуючим гарантії на безпечну подорож під час складних погодних умов. Часто внизу гарна погода, а піднімаючись в гори, набираючи більшу висоту, погода погіршується набагато з підняттям вверх на кожні десятки метрів – крім похолодання, глибокого снігу, вітру, хуртовин подорожуючих підстерігають снігові замети, карнизи, лавини, погана видимість та інші випробовування.
Чеські туристи порівняно легко набрали висоту в напрямку полонини Перелісок першого березня, де зупинились на ночівлю в туристичному притулку в горах. Переночувавши, наступного дня, група із шести молодих осіб продовжила похід по безлюдному в зимовий період Свидовецькому хребту в напрямку гори Близниця( 1883 м. над рівнем моря). Ніщо не віщувало біду, члени колективу розтягнулись по маршруту, а дехто доганяв окремо. Такі дії групи дуже ризиковані, всі рекомендації вимагають, що за керівником попереду йдуть найслабші , а місце більш фізично витривалих бути замикаючими. Перехід ускладнили пронизливий холодний вітер, сильний туман і як наслідок погана видимість. Вийшовши на Свидовецький хребет по глибокому снігу, один із учасників зірвався із сніговим карнизом, полетів вниз і якимось дивом не отримав серйозних травм. В такій ситуації гостям була потрібна серйозна допомога.
рахів-мнс-rakhiv.net_.jpg
Другого березня в 22-й годині всі три відділення гірських пошуковиків- рятувальників Рахівщини отримали команду збору. Вже в 23 годині зібралися в смт. Ясіня представники всіх 3-х відділень розташованих на території району – Рахівського(кер. Ю. Вербищук), Ясінського(кер.Є. Гашпарович) та Лазещинського (кер. Д. Климпуш) і під керівництвом П. Молдавчука виїхали на пошукові роботи.
 рахов_спасатели
В гори піднімались разом із молодими рятувальниками досвідчені і навіть ветерани із 40-річнем стажем. Вивчивши наявну інформацію гірські рятувальники пішли через урочище Тростянець в напрямку полонини Браївка і там виходили на Свидовецький хребет в район гори Мала Близниця. По глубокому снігу і при поганій видимості зведений загін рятувальників йшов цілу ніч і тільки ранком вийшов на гірський хребет.
mns_rakhiv_2015
Правильні рішення дали результат і на світанку знайшли першого травмованого туриста, а після ще двох. Знайшовши 3-х учасників подорожі, рятувальники розділились на 2-ві групи: одна група супроводжувала знайдених по прокладеному вночі по глибокому снігу маршруту в напрямку урочища Тростянець, а друга група продовжувала пошук по Свидовецькому хребту в напрямку гори Близниця і полонини Драгобрат. На г. Близниця було знайдено ще 2-х туристів. Ця група рятувальників і туристів повертається по прокладеній дорозі в напрямку урочища Тростянець.
рахів_мнс
На жаль одного туриста знайти не вдалось. Наступні дні рятувальники розділили район пошуку на зони і одночасно вели пошукові роботи 3-ма групами в районі пол. Урда, пол. Флантус, пол. Стеришора, гори Близниця так зв. Котлі під жандармами та інших місцях. Розмовляючи із начальником Рахівського гірського пошуково- рятувального відділення Ю. Вербищуком та фельдшером цього відділення, рятувальником І. Чуфіщуком останні незважаючи на втому, вважають необхідним продовжувати пошуково-рятувальні роботи, з надією знайти останнього туриста, який мав достатню фізичну підготовку та добре спорядження і що він живий і потребує допомоги.
вербещук_мнс_рахів
Шостого березня чергова пошукова група гірських рятувальників в 7год 30 хв. була вже під горою Гропа. Зі слів учасника групи Ю. Вербищука останнього туриста надіються знайти живим, хоча не виключають, що він міг попасти під снігову лавину. Пошукові роботи тривають.

P.S. Незабаром буде 5 років, як 14 березня 2010 року, під сніговою лавиною на Боржавському хребті під г. Стой загинув уродженець Рахівського району, керівник гірських рятувальників-пошуковиків Воловецького району Василь Іванович Вербищук, рідний брат Ю. І. Вербищука, який все своє свідоме життя присвятив рятувальній службі і надав допомогу та спас від смерті в горах сотням людей. Вічна йому пам’ять!

В.Волощук для www.rakhiv.net
Перепублікація матеріалів, виключно з посиланням на www.rakhiv.net

Рахів новини

You may also like...