Рахівське районне управління юстиції інформує.

За неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) – штраф

Повторно нагадуємо, що термін подачі інформації про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи (так званої форми № 4) для юридичних осіб продовжено на 4 місяці – до 25 вересня 2015 року.
21 травня 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи».
Цим законом, зокрема, доповнено перелік юридичних осіб, яких законодавець не зобов’язує подавати державному ресторатору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи. А саме, це  релігійні організації, державні та комунальні підприємства. Крім, того таку інформацію не подають політичні  партії, творчі спілки та їх територіальні осередки, адвокатські   об’єднання,   торгово-промислові  палати,  державні органи, органи місцевого самоврядування та їх асоціації.
У разі відсутності у юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) її учасника (засновника), якщо учасник (засновник) – юридична особа, подаються відомості про його відсутність. Термін подачі інформації про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи (так званої форми № 4) для юридичних осіб продовжено на 4 місяці до 25 вересня 2015 року.
Упродовж  цього терміну  реєстраційна картка форми № 4  не подається юридичними особами, учасниками яких є виключно фізичні особи, і якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юридичних осіб збігаються з їх учасниками. У цьому випадку учасники – фізичні особи є бенефіціарними власниками (контролерами) такої юридичної особи.
За ненадання інформації про вигодоодержувачів (кінцевих бенефіціарних власників (контролерів)) передбачена адміністративна відповідальність, а саме: відповідно до статті 166¹¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення, неподання юридичною особою державному реєстратору передбаченої Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» інформації про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи – тягне за собою накладення на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), штрафу від трьохсот (5100 грн.) до п’ятисот (8500 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Відповідно до статті 205¹ Кримінального кодексу України подання державному реєстратору неправдивої інформації про кінцевого бенефіціарного власника (контролера, вигодоодержувача) юридичної особи, а також умисне подання документів, які містять завідомо неправдиві відомості – караються штрафом від п’ятисот (8 500 грн.) до тисячі (17 000 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк від 3-х до 6-ти місяців, або обмеженням волі на строк до 2-х років.

Начальник відділу державної реєстрації
юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців,
легалізації об’єднань громадян
реєстраційної служби
Рахівського районного управління юстиції Т.Ю. Волошин

www.rakhiv.net
Новини Рахів Новини м.Рахів та Рахівщини

You may also like...