Рахівське районне управління юстиції інформує.

Електронні документи мають статус офіційних.
Як ми неодноразово повідомляли, з метою спрощення різноманітних процедур, покращення доступу громадян до адміністративних послуг, Міністерство юстиції запроваджує нові стандарти надання реєстраційних послуг.

Так, зокрема, тепер отримати усі необхідні дані у вигляді витягів, довідок чи виписок можна в електронній формі не виходячи з дому, через Інтернет.
При цьому електронному документу надається статус офіційного. Тобто усі отримані документи в електронному вигляді мають такий самий офіційний статус, як і їх паперові аналоги з підписом і печаткою реєстратора Кожному електронному документу присвоєно унікальний номер. За цим номером в електронній системі можна віднайти оригінал документу, якщо цього буде вимагати банк чи якась інша установа.
На жаль, як показала практика, не всі установи довіряють електронним документам, безпідставно вимагаючи паперові аналоги з підписом і печаткою реєстратора. Так, мають місце численні звернення громадян про відмови з боку банківських установ приймати електронні витяги, виписки та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
У зв”язку з цим, Національний банк України направив до всіх вітчизняних банків роз’яснення, яким зобов’язав банківські установи приймати електронні документи, отримані громадянами чи юридичними особами з державних реєстрів в електронній формі, так само як і їх паперові аналоги.
Документ зазначає: відповідно до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, затвердженого наказом Мін’юсту №466/5 від 31 березня 2015 року, відомості, що містяться в державному реєстрі можуть надаватися державними реєстраторами як у паперовій, так і в електронній формах.
Крім того, аналогічні документи можуть бути отримані громадянами без участі держреєстратора через офіційний веб-сайт розпорядника реєстру у вигляді електронних документів.
Відповідно до положень Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг», виписки, витяги та довідки в паперовій та електронній формах мають однакову юридичну силу.
Зі свого боку Міністерство юстиції закликає українців користуватися електронними сервісами. Адже це можливість без черг та без необхідності спілкування з чиновниками отримати всі необхідні документи. Для цього користувачам навіть не знадобиться виходити з дому чи офісу. Отримати довідку, витяг чи виписку з державних реєстрів можна, заповнивши відповідну форму на оновленому сайті Мін’юсту new.minjust.gov.ua. Вся процедура займає лише кілька хвилин. При бажанні, отримані документи можна роздрукувати необмежену кількість разів.
Користуючись нагодою, наголошуємо: якщо представники якогось із органів чи банківських установ відмовляються приймати отримані через онлайн-сервіси документи, про такі випадки слід одразу повідомляти представникам Міністерства юстиції за телефоном гарячої лінії 0(44) 279-82-55 або листом на електронну адресу stophabar@minjust.gov.ua

Начальник Рахівського районного управління юстиції
Владислав Губко

www.rakhiv.net
Новини Рахів Новини м.Рахів та Рахівщини

You may also like...